Mieke_de_die_80x110A.C. de Die
Aandachtspunten bij het melden van calamiteiten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
 

Nieuwsbericht

JG | 23 augustus 2019 20:00 | Medisch Contact

OM: ‘Geen twijfel aan goede bedoelingen van deze arts’ bij euthanasie

Het Openbaar Ministerie heeft deze week een video online gezet over de vervolging van een specialist ouderengeneeskunde. Deze arts verleende voorjaar 2016 euthanasie aan een diepdemente patiënt op basis van een schriftelijke wilsverklaring en moet komende maandag en woensdag voor de strafrechter in Den Haag verschijnen.

‘Wij twijfelen niet aan de goede bedoelingen van deze arts’, zegt persofficier Sanne van der Harg in de video. ‘Het Openbaar Ministerie vindt echter dat deze arts nadrukkelijker in gesprek had moeten gaan met de dementerende patiënt’, vervolgt ze. Volgens de persofficier biedt de wet op dit punt geen duidelijkheid en daarom legt het OM de zaak aan de rechter voor. ‘Want die duidelijkheid moet er wel komen voor artsen’, aldus Van der Harg. Centrale vraag is volgens de persofficier in hoeverre artsen nog in gesprek moeten gaan met een dementerende patiënt met een schriftelijke euthanasieverklaring.

De arts in deze zaak, met RTE-nummer 2016-85, kreeg van de regionale tuchtrechter een berisping en van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) een waarschuwing. Ze had moeten proberen om de euthanasie – en daaraan voorafgaand de dormicum in de koffie – met de patiënt te bespreken. Het CTG was milder dan de regionale tuchtrechter over de manier waarop de arts tegenstrijdigheden in de wilsverklaring had geïnterpreteerd. Het was ‘ook niet onwaarschijnlijk te achten dat met deze uitleg de wens van de patiënte tot uitdrukking is gebracht’, aldus het CTG.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.