Mieke_de_die_80x110A.C. de Die
Aandachtspunten bij het melden van calamiteiten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
 

Nieuwsbericht

MF | 12 september 2019 09:33 | Medisch Contact

Internist mag waarschuwen tegen alternatieve Q-koortsbehandeling

Een internist van het Radboudumc mag wijzen op de risico’s van een alternatieve behandelmethode voor patiënten met Q-koorts, zo heeft de rechtbank in Arnhem gisteren bepaald.

Alternatief arts Leendert Kunst had een rechtszaak aangespannen tegen de Radbouduniversiteit, waar het Q-koorts Expertisecentrum onder de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc valt. Internist Chantal Bleeker had begin vorig jaar in het Brabants Dagblad en andere media gewaarschuwd voor een zogenoemde ‘autovaccintherapie’ die door Kunst is ontwikkeld.

Volgens hem kunnen Q-koortspatiënten baat hebben bij of zelfs genezen door een behandeling waarbij de arts bloed bij de patiënten afneemt, om het na een aantal weken weer te injecteren.  Deze behandelmethode is naar wetenschappelijke maatstaven niet bewezen. Kunst, die BIG-geregistreerd arts is, wil dit laten onderzoeken, maar dit is nog niet gelukt.

Internist Bleeker zei in de media onder meer dat de Q-koortspatiënten die met hem in zee gaan ‘levensgevaarlijk’ bezig zijn. Hij eiste rectificatie, nog voordat de rechtszaak is afgerond.

Maar Bleeker mocht dat zeggen, vond de rechter. Mede omdat zij niet de deugdelijkheid van de autovaccintherapie heeft bekritiseerd, maar ‘slechts aandacht heeft gevraagd voor de risico’s die zijn verbonden aan een aantal uitvoeringshandelingen van deze therapie, namelijk dat eigen bloed in het lichaam wordt gespoten, terwijl dat is bewaard onder ongecontroleerde omstandigheden.’

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.