Nieuwsbericht

JG | 07 oktober 2019 22:23 | Medisch Contact

OM: ‘Vervolgen euthanaserende arts door onrust onder artsen’

Het Openbaar Ministerie kwam mede tot de beslissing om een arts voor euthanasie te vervolgen door de grote onrust onder artsen zelf. Dat zegt Rinus Otte, lid van het college van procureurs-generaal maandag in Trouw.

Otte reageert in een interview in Trouw op de uitspraak in de zaak tegen de specialist ouderengeneeskunde die vorige maand door de rechtbank werd ontslagen van rechtsvervolging.

Otte noemt als een van de ‘signalen uit de beroepsgroep’ het manifest ‘Niet stiekem bij dementie’, dat in het voorjaar van 2017 door circa 450 artsen werd getekend, die zich uitspraken tegen euthanasie bij iemand die zelf niet meer kan bevestigen dat hij of zij dood wil.

Otte erkent in het vraaggesprek dat het OM bewust veranderd is van aanpak, waar hij eerder tegensprak dat er een ‘koerswijziging’ zou zijn. De procureur-generaal heeft bij het OM het vervolgingsbeleid rond euthanasie in zijn portefeuille. Hij stoort zich aan de kritiek van artsen die vinden dat het OM geen vakgenoot mag vervolgen die naar eer en geweten handelde. ‘Het recht lijkt te worden weggezet als iets van een andere planeet. Het OM doet niets uit zichzelf, dat doet iets omdat er tekens aan de wand zijn. Wij luisteren naar de beroepsgroep’, zegt Otte.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.