Anne_ten_brummelhuisA.F.H. ten Brummelhuis en A.L.N. Luigies
Annotatie bij de uitspraak van de voorzieningenrechter Rechtbank Den Haag van 22 oktober 2019, ECLI:­NL:­RBDHA:­2019:­11096.
De zorgverzekering  

Nieuwsbericht

AH | 03 februari 2020 22:44 | Medisch Contact

Psychiaters ervaren problemen rond Wvggz

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft de afgelopen maand 35 meldingen ontvangen van knelpunten rond de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De binnengekomen reacties zijn afkomstig van psychiaters die tegen verschillende obstakels aanlopen, variërend van ICT-problemen, hoge administratielast, en praktische uitvoerbaarheidsproblemen onder meer in de samenhang met de Wet zorg en dwang (Wzd).

Met ingang van 1 januari zijn twee dwangwetten van kracht, de Wvggz en de Wzd. Het zijn opvolgers van de Wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). De twee nieuwe wetten regelen dat aan een patiënt, ondanks verzet, zorg verleend kan worden als dat noodzakelijk is om te voorkomen dat hij of zij zichzelf of iemand anders ernstig benadeelt. In de Wzd heet dat onvrijwillige zorg; in de Wvggz verplichte zorg. De NVvP maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de uitvoerbaarheid van de nieuwe wet Wvggz. Begin deze maand heeft de vereniging daarom een meldpunt gelanceerd voor hun leden die in de praktijk moeite ervaren met implementatie van de nieuwe regels.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.