Anne_ten_brummelhuisA.F.H. ten Brummelhuis en A.L.N. Luigies
Annotatie bij de uitspraak van de voorzieningenrechter Rechtbank Den Haag van 22 oktober 2019, ECLI:­NL:­RBDHA:­2019:­11096.
De zorgverzekering  

Nieuwsbericht

AH | 04 februari 2020 22:25 | Skipr

Farmaceut Sanofi onder vuur om bijwerkingen epilepsiemedicijn

Het Franse Openbaar Ministerie onderzoekt farmaceut Sanofi. Het epilepsiemedicijn Depakine zorgde voor angeboren afwijkingen en een langzamere ontwikkeling van de hersenen bij kinderen van vrouwen die het medicijn tijdens hun zwangerschap namen. 

Het Openbaar Ministerie in Parijs begon in 2016 een vooronderzoek naar het op de markt brengen van Depakine nadat de Algemene Inspectie voor Sociale Zaken (IGAS) zich kritisch had uitgelaten over Sanofi en de gezondheidsautoriteiten. Die zouden te traag hebben gereageerd op signalen dat gebruik van Depakine en verwante medicatie risico’s met zich meebrengen. 

Natriumvalproaat, de actieve stof in Depakine, is sinds 1967 op de markt en wordt voorgeschreven voor epilepsie en manische depressie. Het wordt in meer dan honderd landen verkocht. De IGAS schat dat er tussen 2006 en 2014 zo’n 450 baby’s door Depakine dood of met afwijkingen ter wereld kwamen. Sanofi zou in de jaren tachtig al hebben geweten van risico’s op misvormingen bij foetussen door het medicijn. Rond 2003 kwam de farmaceut erachter dat ook de hersenontwikkeling bij kinderen gevaar loopt door Depakine, mogelijk met autisme en leerproblemen tot gevolg.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.