Anne_ten_brummelhuisA.F.H. ten Brummelhuis en A.L.N. Luigies
Annotatie bij de uitspraak van de voorzieningenrechter Rechtbank Den Haag van 22 oktober 2019, ECLI:­NL:­RBDHA:­2019:­11096.
De zorgverzekering  

Nieuwsbericht

AH | 04 februari 2020 12:03 | Skipr

Tekort aan psychiaters vertraagt rechtspraak

Er is een tekort aan psychiaters en GZ-psychologen voor het opmaken van psychiatrische rapporten in strafzaken. Daardoor worden rechtszaken uitgesteld en blijven verdachten langer in voorarrest, want strafrechters hebben deze informatie nodig om te bepalen of een straf of maatregel nodig is. Dit zegt Michel Groothuizen, directeur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Dit instituut schakelt deze forensisch gedragsdeskundigen in.

Het instituut kampt niet alleen met te weinig rapporteurs, ook staat een deel van hen op het punt om met pensioen te gaan. Voor het instituut zijn zo’n 450 psychiaters en psychologen parttime inzetbaar. Zij maken maar zeven rapporten per jaar en kunnen de stroom aan rapportageverzoeken niet aan.

Om verdere verstopping van de strafketen te voorkomen, neemt het NIFP nu maatregelen. Zo liep er vorig jaar een proef bij de rechtbank Gelderland. Samen met het OM bekeek het NIFP alle zaken met een verzoek tot een pro-Justitia-rapport, of dit verzoek echt nodig was. Hieruit bleek dat een kwart hiervan ook zónder een dergelijk rapport kon worden afgedaan. De proef krijgt dit voorjaar een landelijk vervolg. Ook de zaken van de overige rechtbanken in Nederland worden dan strenger beoordeeld.

Het NIFP spant zich ook extra in voor meer geld en het werven van nieuwe psychiaters en psychologen. Op dit moment is het lastig de forensisch gedragsdeskundigen aan boord te houden, omdat de kwaliteitseisen de laatste jaren zijn verzwaard. De onderzoeken vergen hierdoor meer uren en die worden niet uitbetaald.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.