Anne_ten_brummelhuisA.F.H. ten Brummelhuis en A.L.N. Luigies
Annotatie bij de uitspraak van de voorzieningenrechter Rechtbank Den Haag van 22 oktober 2019, ECLI:­NL:­RBDHA:­2019:­11096.
De zorgverzekering  

Nieuwsbericht

JG | 13 februari 2020 16:34 | Medisch Contact

Tweede Kamer neemt Wtza aan: voor nieuwe en bestaande zorgaanbieder

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), die een meldplicht voor zorgaanbieders regelt. Ook werd een wijziging op de wet aangenomen die ervoor zorgt dat niet alleen nieuwe, maar ook bestaande zorgaanbieders zich verplicht moeten melden.

De Wtza vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi) en moet ervoor zorgen dat de Inspectie voor Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) eerder zicht krijgt op nieuwe toetreders op de zorgmarkt. Het wetsvoorstel kende daarvoor een meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders, die zich bij het CIBG moeten melden door op een digitaal formulier hun plannen te vermelden.

Maar de Tweede Kamer heeft die meldplicht uitgebreid door een CDA/GroenLinks-amendement op het voorstel aan te nemen. Dat amendement regelt dat de meldplicht ook zal gelden voor bestaande aanbieders, opdat de IGJ zicht op alle aanbieders heeft. Wel kunnen via lagere wetgeving bepaalde categorie├źn aanbieders alsnog van de meldplicht worden uitgesloten, om administratieve lasten zo veel mogelijk te beperken, aldus dit amendement.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.