Eva_deenE.M. Deen
Niet voldoen aan de verzwaarde motiveringsplicht en geen bewijs in het deelgeschil.
De zorgverzekering  

Nieuwsbericht

AH | 16 maart 2020 15:49 | Medisch Contact

NVIC biedt dagelijks inzicht in ic-capaciteit

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) komt vanaf deze maandag met een dagelijkse update van de ic-capaciteit in Nederland. Daar zal te zien zijn hoe groot de totale hoeveelheid ic-bedden is. Ook wordt het aantal covid-19-patiënten dat op ic-afdelingen is opgenomen, gemeld.

Normaal zijn er in Nederlandse ziekenhuizen bij elkaar zo’n 1150 ic-bedden beschikbaar. Maar ziekenhuizen zijn begonnen met het aantal ic-bedden op te schalen in verband met de SARS-CoV-2-uitbraak. De NVIC wil daarom dagelijks op de eigen site melden hoeveel bedden er in totaal beschikbaar zijn door de opschaling, en hoeveel covid-19-patiënten er op de ic liggen. Die informatie komt in de loop van deze maandag beschikbaar.

Er wordt vooralsnog niet voor gekozen om de totale bezettingsgraad op de ic’s, dus inclusief andere dan covid-19-patiënten, te melden, aldus NVIC-directeur Sophie van Tilburg. De vrees is dat een dergelijk percentage tot onnodige paniek leidt. Een eventueel hoge bezettingsgraad zegt niks over de mogelijkheden die er vooralsnog tot opschaling zijn, licht ze toe. ‘Nog niet alle ziekenhuizen zijn al aan het opschalen. Er zijn nog genoeg ziekenhuizen waar de electieve zorg nog gewoon doorgaat.’

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.