Nieuwsbericht

JG | 15 mei 2020 15:26 | Medisch Contact

Serologische sneltesten onbetrouwbaar, maar ‘de markt is vrij’

Sneltesten naar de aanwezigheid van antilichamen tegen SARS-CoV-2 voldoen niet aan de eisen voor individuele patiëntendiagnostiek. Dat blijkt uit een validatieonderzoek door de Taskforce Serologie van de Landelijke Coördinatie Testcapaciteit, dat is gepubliceerd door het RIVM. De Taskforce raadt het gebruik van de sneltesten af, omdat ze niet betrouwbaar zijn en er een te grote hoeveelheid foutpositieve en foutnegatieve uitslagen zijn. Volgens de inspectie mogen ze wel gewoon worden verkocht aan zorgaanbieders.

Voor het onderzoek naar de bruikbaarheid van de sneltesten voor de klinische praktijk of public health, werden de resultaten van 16 van de 23 testen die op dit moment op de Nederlandse markt zijn, verzameld door veertien verschillende laboratoria. De onderzoekers concluderen dat de betrouwbaarheid van de zogeheten POCT-testen (point-of-care testen) enorm varieert. Geen enkele van de onderzochte testen bleek geschikt voor diagnostiek en epidemiologische seroprevalentiestudies. Wel wijzen de onderzoekers erop dat de monsteraantallen in het onderzoek te klein waren voor definitieve conclusies.

De onderzoekers concluderen dat de testen niet geschikt zijn voor onderzoek naar antilichamen bij mensen die matige klachten hebben doorgemaakt, bijvoorbeeld in de huisartsenpraktijk. Mogelijk zijn ze wel geschikt voor mensen die een ernstige infectie met het virus hebben doorlopen. Maar die worden meestal gediagnosticeerd op basis van de PCR-test. De testen kunnen, ook als ze op groepsniveau worden ingezet, individueel een onterecht gevoel van veiligheid geven. De mate en duur van immuniteit na een doorgemaakte infectie zijn namelijk nog niet bekend.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.