Nieuwsbericht

AH | 23 juni 2020 22:50 | Skipr

VWS: zorgverzekeraars moeten faillissement zorgaanbieder opvangen

Zorgverzekeraars moeten samen financieel risico dragen voor een gecontroleerde afwikkeling van een faillissement van een zorgaanbieder. Minister Martin van Rijn voor Medische Zorg wil dat ze samen garant staan voor een boedelkrediet, schrijft hij in reactie op de onderzoeksrapporten van de IGJ, de Onderzoeksraad en de commissie-Van Manen.

De faillissementen van de MC-ziekenhuizen voltrokken zich razendsnel. Tienduizenden patiënten van het Slotervaart ziekenhuis en IJsselmeerziekenhuis stonden min of meer op straat. De voorwaarden om veilige zorg te garanderen ontbraken. Er hebben zich weliswaar geen calamiteiten voorgedaan, maar er waren wel degelijk risico’s voor de patiëntveiligheid.

De Onderzoeksraad en de IGJ doen een reeks voorstellen die een gecontroleerde afbouw en overdracht van zorg moeten waarborgen, met name op het gebied van zorgplicht en faillissementsrecht. In een Kamerbrief vertelt de minister voor Medische Zorg dat hij alle aanbevelingen wil overnemen. Ook de aanbevelingen van de commissie-Van Manen neemt hij ter harte.

Wat opvalt is dat Martin van Rijn, de minister voor Medische zorg, vooral een grotere rol ziet voor zorgverzekeraars. Een acuut gebrek aan financiële middelen mag in de ogen van VWS nooit reden zijn om de zorg acuut te stoppen. Bij het faillissement van de MC-ziekenhuizen draaide zorgverzekeraar Zilveren Kruis de geldkraan dicht, waardoor de ziekenhuizen geen rekeningen meer konden betalen. VWS wil daarom dat zorgverzekeraars samen een boedelkrediet garanderen. Daarmee kan de curator de noodzakelijke lopende uitgaven doen, zodat de zorg door kan gaan. Zorgverzekeraars hebben zich volgens de minister bereid getoond om nadere afspraken te maken over een gedeeld boedelkrediet. Het ministerie kan in ‘heel uitzonderlijke gevallen’ ook zelf financieel bijdragen.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.